hahak, seekali denagr ayat si'jejaka' sedang bercinta udah biasa kita dengar, tapi bila tahu dengan permpuan tu ofcoz la . tapi yang kelakarnya apbila si 'jejak' tersebut sedang bercinta dengan si ' novel '.
kisahnya bermula dengan suatu hari, si jejaka telah terpikat denga kerajinan seorang rakan perempoannya atau lebih glemor da telah dislah ertikan oleh masyarakat paerkataan ini dengan sesuatu yang bukan pada maksudnya iaitu ' girlfriend '.' girlfriend ' selalu disalah erti oleh masyarakat denganmakna kekasih, kekasih dlama bahasa inggerisnya dipanggil beloved bukanya girlfriend yang selalu kita gunakan. girlfriend adalah rakan perempuan. RAKAN sahaja.
ok,
kita balik kepada topik kita semula,
apabila si jejaka melihat cara si girlfriendnya rajin membaca dia juga ingin mengikuti jejak langkah perempuan itu kerana pencapaian perempuan tu agak baik berbanding si jejaka tersebut. sejak dari saat itu si jejaka selalu ikut sahaja apa yang dilakaukan oleh girlfriendnya itu. stiap petang mereka akan berchating atau ber'sms' apakah aktivitri yang sedang dijalankan supay si jejaka dapat mengikuti apa  aktiviti yang dilakukan oleh perempuan tersebut.
maka suatu hari si girlfrennya menyatakan sedang membaca novel namun si jejaka ini agak buntu kerana seumur hidupnya dia tidak pernah memuka apatah lagi hendak membaca. maka dipaksakan juga dia untuk membaca novel yang diperolehi dari sebuah perpustakaan awan negeri Kedah.
hahak..
sungguh kelakar jika dipikirkan masa untuk si jejaka memilih novel apaakah yang akan dibacanya. kini di sekelilingnya adalah jutaan buku2 yang terdapat di perpustakaan itu. tujuan utamanya berada diistu adalah untuk mencari sebuah novel yang bakal dibacanya buat pertama kalinya dalm hayat hidupnya itu.
tiba- tiba telepon bimbit menerima isyarat satu mesej telah masuk kedalam peti 'inbox'.
"hahak, jat cari pa 2, kecianya dya erk, tapa2 teruskn usha tuk mencari erk...bubye"
si jejaka tersenyum dengan sms yang baru dterimanaya itu. rupanya dia sedang diekori oleh girlfreindnya itu.
dia teruskan pencarianya itu supaya dia dapat juga novel yang mahu di bacanya itu.
tiba- tiba di penjuru rak buku tu muncul girlfriendnya itu.
"fuhh...awat ikut x habaq kt oghang ni, buat oghang susah ja cari sesorang kat sisni, tolong la cari sat "
si jejaka merayu supaya dia di tolong .
"nah, amik ni . ni bez gak ni, "
sebuah novel karya H.M TUAH diberi girlfriendnya supaya dibaca buat pertama kalinya.

novel pertama si jejaka...
(bersambung)